Dünya İnme Günü Basın Açıklaması

26 octobre 2015 - lundi

29 Ekim Dünya İnme Günü dolayısıyla Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Rektör Yardımcısı ve Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alparslan Birdane ve Nöroloji Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Özcan Özdemir tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında, İnme (Beyin Krizi) geçirdikten sonra Üniversitemiz Tıp Fakültesi İnme Merkezi’nde sağlıklarına kavuşarak hayata yeniden başlayan hastalar da hazır bulundu.

Prof. Dr. Hasan Gönen, inmenin dünyada ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer aldığını belirtti ve bu anlamda ESOGÜ İnme Merkezi’nin çok büyük bir eksikliği giderdiğini söyledi. İnmeye müdahalenin en kısa sürede ve çok organize bir ekip tarafından yapılması gereğine işaret eden Prof. Dr. Hasan Gönen, Eskişehir’de imzalanan Türkiye’nin tek resmi Beyin Krizi Protokolü sayesinde 2010 yılından bu yana ESOGÜ İnme Merkezi’nde 460 hastaya müdahale edildiğini ifade etti. Prof. Dr. Hasan Gönen yakın gelecekte hava ambulans sistemi ile daha uzak illerdeki hastalara da müdahale edilebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Alparslan Birdane, beyin ve kalp-damar hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin aileler ve ülkemiz için nicelik ve nitelik olarak çok önemli kayıplar olduğunu belirterek, söz konusu hastalıkların ortaya çıkmasından önce alınabilecek tedbirlerin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Alparslan Birdane, kalp-damar ve beyin hastalıklarını dolayısıyla inmeyi tetikleyen etkenlerin sigara kullanımı, obezite, hareketsiz hayat, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği ve yüksek tansiyon olduğunu da sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Atilla Özcan Özdemir, halkımızın kalp krizi belirtilerini genellikle bildiği halde inme yani beyin krizinin belirtilerini bilmediğini ifade ederek, inme ile mücadelede rahatsızlığa neden olan faktörlerden korunma ve acil müdahalenin önemine dikkat çekti. Ani gelişen; kol ve bacaklarda güçsüzlük, konuşmada bozulma, çift görme ve baş dönmesinin inmenin belirtileri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Atilla Özcan Özdemir, inme vakalarında her saniye ve her dakikanın çok önemli olduğunun altını çizerek bu belirtilerin görülmesi halinde hemen 112 acil servisin aranarak yardım istenmesi gerektiğini ifade etti.

ESOGÜ Gündem play

ESOGÜ Gündem